11 jan 2019

Time for Lyme



Afbeeldingsresultaat voor timeforlyme


Time for what?

Lyme!


Wat is de ziekte van Lyme?
Lyme is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de borrelia bacterie. Lymeborreliose is een systeemziekte die zeer wisselende symptomen geeft. Dit komt omdat naast de borrelia bacterie vaak ook andere infecties optreden, met name de co-infecties.
Hieronder even een korte opsomming van alle (tot nu toe) ontdekte co-infecties:
 - Bartonella
 - Ehrlichia
 - Babesia (tekenkoorts)
 - Rickettsia
 - Mycoplasma
 - FSME
 - Chlamydia
 - Candida
 - Coxiella
 - Brucella
 - Enterovirus
 - Parovirus
 - ...

Deze co-infecties zijn op zich behandelbaar, maar in combinatie met de ziekte van Lyme wordt de behandeling een pak moeilijker. 

Bij acute Lyme zal er vaak sprake zijn van griepachtige verschijnselen. Een stijve nek, vermoeidheid, koorts, spierpijn, enz.. Doordat deze symptomen makkelijk te verwarren zijn met een gewoon griepje (en vaak beseffen mensen niet dat ze de infectie mogelijk opliepen), worden mensen verkeerd of gewoon niet behandeld.

Indien dit het geval is kan later chronische Lyme of Late stage Lyme optreden. De infecties verspreiden zich en tasten zeer langzaam je lichaam aan. Vooral bij een periode van zwakke immuniteit (bvb klierkoorts, lange ziekte periode, zware fysieke & mentale belasting) is de kans groot dat de infecties toeslaan. 

Hoe Chronische Lyme verder evolueert kan niemand zeggen. Het hangt er allemaal vanaf hoeveel co-infecties je hebt, hoe sterk je weerstand verzwakt is, hoe lang je niet weet wat er met je aan de hand is,...
Chronische Lyme kan zich nestelen op je zenuwstelsel, hersenen, spieren, darmen, gewrichten, ogen, hart. Eigenlijk op zowat alles van je lichaam.

Hoe krijg je de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme wordt hoofdzakelijk overgedragen door teken. Daarnaast is bloed-op-bloed contact van besmette dieren (bvb je huisdier) of besmette personen een mogelijke oorzaak.
Afbeeldingsresultaat voor teek evolutie


Waarom deze post?
Helaas is er zeer veel tegenstrijdigheid omtrent Late stage Lyme. Het is algemeen geweten dat de bestaande tests bij de huisarts heel erg tekort schieten. Deze tests tonen niet altijd juist aan of iemand al dan niet de ziekte van Lyme heeft. 
Daarnaast zijn ook vele huisartsen niet op de hoogte van hoe je iemand met acute Lyme behandelt. Dit kan enkel met antibiotica. Maar in realiteit is dit blijkbaar nog geen algemene kennis. Iemand die ik ken werd naar huis gestuurd met wat vitamines tegen een burn out. Dat terwijl ze een positieve Lyme test had en wist dat ze gebeten was van een teek. 
Mensen met Chronische Lyme vallen niet onder een erkende ziekte van de ziekenfondsen in BelgiĆ«. Dus medicijnen worden vaak niet vergoed en behandelingen moeten uit eigen zak betaald worden. Artsen die zich uitspreken over de betrouwbaarheid van de gekende Lyme test (Elisa) worden tegengewerkt en beschouwd als kwakzalvers. Deze artsen blijven dagelijks knokken om de ziekte van Lyme erkend te krijgen en blijven op zoek gaan naar manieren om Lyme te behandelen. 
Momenteel is er helaas nog geen kant en klare oplossing voor mensen met Chronische Lyme. Ikzelf, samen met duizenden anderen blijf hopen op beterschap. Velen belanden in invaliditeit en hebben hulp nodig. 
Dit is mijn stukje bijdrage om de ziekte van Lyme een stem te geven. Wij willen gehoord worden! Acute Lyme is behandelbaar. Als de medische wereld en verzekeringen sector nog niet klaar is om Chronische Lyme te erkennen, begin dan aub met de acute lyme correct aan te pakken. Zoveel jonge mensen worden onwillend gevangen genomen in hun eigen lichaam. Ik wens dit niemand toe. Dus help dan gewoon te voorkomen dat zoveel mensen in die chronische fase belanden.

Gelukkig hebben de patiĆ«nten nog enkele lichtpuntjes. Zoals die enkele artsen die blijven vechten, maar ook de organisatie Time for Lyme zet zich dagelijks in om de ziekte van Lyme te laten erkennen.  
Wil je meer informatie over Lyme, artsen, de juiste testen? Bezoek dan https://timeforlyme.eu/ . 
Afbeeldingsresultaat voor green ribbon lyme

Geen opmerkingen:

Een reactie posten